«Fra nyhetsbildet» og andre snuttar

Juli 2009

Sommar i hekken

Etter sommarferie heime mellom fjella er vestlendingen attende til utsynet over Varangerfjorden. Sommaren i Finnmark tek seg best ut slik: Utanfor vindauget. Ein ser ikkje så godt kor kaldt det er.

Fram med stillongs, fjellstøvlar og anorakk, klar for festivallivet. Gjørmebading og nakenløp er nok ikkje det ein får sjå flest bilete av frå denne festivalsesongen i Finnmark. Der Hove og Roskilde ser ut som ein strandfest flytta langt opp på land, minnar Skiippagurra og Midnattsrocken om ei tindevandring flytta ned i fjæra. Herregud, det er så varmt, melder dei heimanfrå, det er så varmt at me orkar snart ikkje gå i bad, orkar snart ikkje gå utomhus. Ryk og reis, seier eg. Gjerne hit. Det er grenser for kor mykje klede ein kan ta av, men ikkje på. Ekstra stillongs i sekken, ullgenser, tjukke lestar og ei favn ved til teltomnen. Vindtett ytterst, ull inst. Lue og vanter må med, kjølebagen kan stå att.

Ved vindauget ligg katten og glor lengslefullt etter småtittingane, enno litt fornærma og forspist etter matfars feriefråver. Hans første sommar var eit lemenår, og han har enno ikkje heilt funne seg til rette med at jakta ikkje er like enkel og byttet like rikeleg og forvirra til vanleg. Som ein hedgefond-forvaltar i finanskrisetider ser han vinsten flaksa av garde på lette vengjer eller pila seg ned i trange smutthol der klørne hans ikkje rekk inn. Men slik forvaltaren har staten til å beila seg ut, har katten ein dumsnill matfar med hysa i frysa. Heime ville det vore middag for tre i den hysa, finnmarkingen gav ho vekk som kattemat. Det er noko amerikansk over det, alt er litt super size i Finnmark; horisonten, bilane, underskota, skjellsorda. Berre katten er stuttvokst og nett, han er ytrebykatt av finsk avstamning, etter namnet å døma, men har ikkje teke stilling i kven-debatten enno.

På heimespråket er kven korkje eit skjellsord eller ein heidersnemning, men eit spørjeord ein nyttar til å finna ut av identiteten til nokon. ”Kven er du,” kan ein trygt spørja ein framandkar, utan å risikera stort verre enn eit mutt ”pass dine eigne saker”, noko vestlendingen er truande til å svara på det meste ein spør han om. ”Snakk litt med katten,” skreiv ein annan vestlending ein gong. ”Det er han som er varast i garden”. Så eg spør han om han kan sjå sommaren frå der han ligg i vindaugskarmen.

Katten viftar med eit øyra, knip augene att, set seg godt til rette med eine beinet i veret, stikk raspetunga ut og syner meg akkurat kva han synst. Sommar meg langt opp i…

Lovinda

Mai 2009

Arbeiderpartiets urfolks- og utkantsalibi Helga Pedersen ba sin vane tro internett om innspill til sin 1. mai-tale i Kirkenes. «Fra nyhetsbildet»s fjesbok- og kvittermedarbeider har sikret seg eksklusiv tilgang på et tidlig utkast til tale, som vi gjengir i sin helhet: «Kmrtr! Røkke = fail. lol! Finnmark FTW!!1! Selfangstforbud suger, samer ruler. Jens er 1337! Erna og Siv: All your base are belong to us. Pwnd! Kthxbai, cu. @helga.»

Det viste seg som vanlig vanskelig å få til et 1. mai-arrangement i Berlevåg, da datoen igjen falt sammen med siste skuterhelga. I et hastig sammenkalt samorg-møte ble det derfor bestemt å legge neste års markering av arbeidernes frigjøringsdag til 1. april, dersom dette ikke kommer i konflikt med påskeferien. Et alternativt forslag om å feire dagen «den første onsdagen med drittvær i mai», falt mot to stemmer (førstetenor og andre bass). Komiteen besluttet også parolene for årets ikke-markering: «Maggot til alle er jobb nummer en» og «Opp, alle vannets feite røyer». Også i Vadsø sliter man med oppslutninga etter at ungdomskorpset meldte forfall, og i stedet for å gå i tog fra torget til Vårbrudd, har man bestemt seg for å ta en drosje.

Gamvik kommune beveget seg denne uka et steg nærmere det pengeløse samfunn da kommunens eneste minibank ble sendt til reparasjon. Kommunens tekniske etat melder nå om stor pågang fra innbyggere som ønsker å betale kloakk- og renovasjonsavgift i naturalia. Dersom situasjonen blir langvarig, vil det, etter det vi har kjennskap til, bli aktuelt å betale ut tilgodehavende på skatten i tørka reinkjøtt og dadler.

Svineinfluensa-pandemien har tømt Vadsøs lager av influensamedisin, melder Finnmarken. Lageret besto av fire pakker tabletter, som etter det «Fra nyhetsbildet» har grunn til å tro, opprinnelig var tenkt distribuert sammen med brød og fisker til byens drøyt 6000 innbyggere i tilfelle en krisesituasjon.

Kulturnytt: Responsen har ikke latt vente på seg etter at brazz bros-trommis Håkon Mjåset Johansen meldte et par trommer savnet langs strekningen Karasjok-Vadsø. I flere bygder langs tanaelva trommes det sammen til leteaksjoner, og det undersøkes også om trommene ved en misforståelse skulle være innlemmet i noen av de kulturhistoriske samlingene langs europaveien. Fra Varangerbotn skal det også være kommet tilbud om lån av en runebomme. «Har man ikke tromme, kan man alltids bomme bomme,» heter det i en munter pressemelding fra Jegerstua.

Lovinda

September 2008

Det meldes om kaotiske tilstander og panisk hamstring i landets dagligvarehandlere etter at Finnmarken nylig kunne melde at sagogryn kunne være i ferd med å utgå fra butikkenes sortiment. Ingen skal ha kommet til skade i tumultene, men det er meldt om noen mindre materielle skader på rullatorer og handlenett, forteller førstebetjent Samson Lettrømme ved politiets bagatell- og husmannskostavsnitt. «Det var et Sodoma. Men nå blir det pudding,» forteller et lykkelig, men noe tilsjasket øyenvitne til «Fra nyhetsbildet».

Deltakerne i fisket etter kongekrabbe kan nå melde inn fangsten via sms, melder denne spaltes moderorgan. Så langt skal det være meldt om fangster på !1 ton kngkrbe, 24 tn krb og 18 fghz krn. De siste ble ifølge direktoratets txt.mld.ansv. tatt i uvanlig kaldt vær nord for Kiberg, der det også skal være levert om lag 67 kilo kozz og klemz. På stampen. Til neste sesong planlegges det nå et tilbud om å levere selve fangsten via telefaks, skriver direktoratet i en fargerik MMS.

Sport: En spiller skallet ned en annen og sparket til dommeren under en fjerdedivisjonskamp i fotball nylig, men talsmenn for idretten avdramatiserer etter beste evne. «Han var tross alt ikke bevæpnet,» heter det fra kretsens kampsport-talsmann Gerhard Slåsshansker. I stum beundring for fotballens strafferegime kommer påtalemyndighetene til å nedlegge påstand om fire kampers utestengelse for mannen som knuste et ølglass i hodet på dørvakten under en fuktig kveld på byen nylig. I en nær forestående drapssak skal det være aktuelt med påstand om to års utestengelse fra all fotball. «Å bure dem inne hjelper jo ikke, så kanskje dette kunne være noe,» heter det i et internt notat fra statsadvokatembetet.

Kultur: Fortvilelsen var stor blant landets engelsklektorer da Nesseby-bandet the BlackSheeps gikk til topps i MGP junior, heter det i en pressemelding fra Norges Språklektor- og Pedantforbund. «Vi står foran en pedagogisk utfordring av episke proporsjoner,» sukker forbundets førstepedant Richard Roger Lårer-Huser. «Etter å ha tilbrakt en hel yrkeskarriere med å lære elever å telle sauer, kan jeg bare konstatere at de må ha sovet i timen.»

Lovinda

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s